Tarot: počátky a studium karty Slunce v marseillském tarotu

Počátek Tarotu je tradičně v Egyptě v 78 pozlacených zobrazeních, které tvořily tzv. Thothovu knihu. Byly opravdovými archetypy nesoucími vesmírná poselství a klíče k duchovní realizaci. Základem pro pochopení tarotu je Kabala, která společně s magickými texty – Claviculami – spadá do její praktické části. Dvaadvacet karet Velké Arkány reprezentuje stejný počet písmen staré hebrejské abecedy, které zase symbolizují cesty v kabalistickém stromu života. „Je to dvacet dva obrovských sil, které pomáhaly utvářet vesmír, a které jsou archetypicky znázorněny právě ve Velké Arkáně.

Popisují hluboký vnitřní proces a pouť naší duše. Osobně používá tarot Marseillský, protože patří k těm nejpůvodnějším – jeho historie sahá ke konci 14. století. „Význam na kartě má každý detail, barva, pozice figury, to, na jakou stranu se dívá, nebo třeba tvar jejího klobouku a šatu. Karty pracují s úrovní duchovní, mentální i fyzickou.

 
Studie karty XIX - Slunce

Nejprve si popíšeme, co na kartě vlastně vidíme:

19-Major-Sun



Slunce reprezentuje vítězství nad Věží (XVI), slunce má totiž 16 paprsků a na zemi vidíme dva žluté oblázky, podobně jako u Věže. Tyto oblázky už tu ale mají žlutou barvu: byly zvednuty a správně použity. Žlutá barva v Tarotu symbolizuje vědomí, inteligenci, rozumem pochopenou a řízenou akci. Ukazuje na energii pochopenou, integrovanou a dobře použitou pro naše účely, která už nese své ovoce. 

Materiální konstrukce, kterou reprezentuje zeď, ukazuje, že vše leží na základech intelektuálních - myšlenkových. Vše je nejdříve potřeba promyslet a pak jít do akce. Cihličku po cihličce, vše je možné díky inteligenci (žluté cihly) a až na samém vrcholku je vidět konkrétní fyzická akce (poslední červená vrstva zdi).

Okvětní lístky, které ze slunce padají, ukazují na energii, kterou tuto vyzařuje. Lístků je 13, čímž odkazují na kartu XIII - Smrt. Karta Slunce je ty jakýmsi protipólem Smrti, je to ochrana před jejími negativními účinky.

Děti na kartě jsou stejného pohlaví, ukazují tak na perfektní soulad. Jeden chlapec se dotýká solárního plexu druhého chlapce: bodu, kde se nacházejí naše emocionální energie a naše síla. Druhý se zase dotýká jeho zátylku: bod naší rovnováhy a zranitelnosti. Mají tak mezi sebou perfektní důvěru a harmonii. Chlapci také reprezentují původní čisté kreativní síly. Jejich rozkročený stoj na žluté zemi symbolizuje propojení s léčivými a regenerujícími zemskými silami. Jejich modré bederní šátky ukazují na zdravou a harmonickou sexualitu.


Co tato karta přináší?

Vitalitu, radost ze života, optimismus, konstruktivní myšlení a úspěch ve všech rovinách. Penězům je dávána správná hodnota: užít si jejich efekt, aniž bychom se jimi dali zotročit nebo je považovali za cíl našeho snažení. 

Ukazuje také například na šťastný svazek, manželství, vzájemné obohacování a naplněný život. Ukazuje na veliký potenciál v intelektuální oblasti, umění soustředit své síly tam, kam potřebujeme a triumf nad životními zkouškami. Má v sobě potenciál slávy, ocenění a uznání. Dává dobrou práci, vitalitu, dobré zdraví a regeneraci nebo vyléčení, poznání a duchovní osvícení.

Pokud ji máte ve vaší linii života (hlavně na první pozici) dává určitou predispozici k medicíně a léčení, nebo k práci v oběhu financí.

Ani v obrácené pozici (pokud se objeví hlavou dolů) není negativní, ale energie je více materialistická a egoistická, možná až příliš hrdá. Může ukazovat na ztrátu peněz. Vždy záleží na kombinaci s okolními kartami.

Moc se mi líbí věta skladatele McGlashana z knihy The Creative Process, kterou cituje Sallie Nichols v knize Jung a tarot: "Ovzduší radosti není nějaká daleká země kdesi v oblacích, ale nový způsob zakoušení známého světa."

Sallie Nichols také podotýká, že nahé děti symbolizují archetypální Self, kde se skrývá naše prapůvodní spojení s božstvím a s transcendentním životem.

Tato karta ukazuje uvědomění. Obě děti tak symbolizují také uvědomění si toho dobrého i špatného v nás, tmavých podvědomých a světlých zpracovaných stránek, protože to je ten první krok k přijetí a k cestě z bludiště ven.

Základem je vědomá konstantní vědomá práce, krok na krokem, stejně jako cihličky na vystavěné zdi.

 
Kabalistické souvislosti:

Písmeno Caph hebrejské abecedy - כ
Smích
Slezina
Znamení Ryb (období tohoto znamení)
Zlatá barva
Peridot
Léto
Vůně skořice
Olivovník
Krahujec
Suché a teplé podnebí
V kabalistickém stromu se nachází mezi Sefirou 8 (Hod - Záře) a 9 (Yesod - Základ)


Odvrácená strana č. 19:

Potměšilost, pomatenost.
 

Pokud byste se rádi dozvěděli, jaká je vaše Linie života, a dostali odpovědi na důležité otázky, na konzultaci se můžete objednat zde.
Výklad můžete darovat i blízké osobě ve formě poukázky.

Zpět do obchodu